Dzisiaj coś dla smakoszy makaronu takich jak ja. Muszelki makaronowe z nadzieniem z mięsa mielonego. W końcu trzeba czasem zrobić coś "obiadowego". Dziś z Maluchem siedzimy w domu więc mamy dużo czasu na przyrządzenie pysznych makaronowych muszelek. Zarówno Maluch jak i ja uwielbiamy makaron w każdej postaci, gotowany pieczony czy smażony.
WŁOSKIE MUSZELKI
Składniki:
1 opakowanie makaronu do nadziewania
500 g mielonego mięsa
2 duże cebule
10 dużych pieczarek
sól, pieprz, zioła
Sos pomidorowy:
1 szklanka mleka
50 g masła
100 g mąki
1 opakowanie koncentratu pomidorowego
1 starty pomidor
Zaczynam od wstawienia makaronu, niech się powoli gotuje, a ja w tym czasie robię farsz.
Na patelni smażę mięso mielone, tylko broń Boże nie kupione gotowe. Trzeba zawsze zrobić je samemu z łopatki, szynki czy karkówki. A jak się samemu nie chce czy nie ma się maszynki to od czego jest moja Mama. Dzisiaj nie musiałam jej jednak wykorzystywać, wystarczył blender i mielone gotowe. Do niego dodaję pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Całość smażę ok. 10 minut.
Kiedy farsz do nadziania makronu jest gotowy przygotowuje sos pomidorowy. Staram się aby wyszedł taki wyśmienity jak mojej Mamy, ale już po otwarciu lodówki stwierdzam, że nie tym razem. Brakuje śmietany. Wlewam więc mleko do rondelka, dodaję masło i jak tylko się ono rozpuści przesiewam do tego mąkę. Szybko mieszam i podstawa sosu już gotowa. Trzeba chwilkę zaczekać aby zgęstniał. Następnie dodaję starty pomidor i koncentrat pomidorowy. Mój sos można wlewać do naczynia żaroodpornego.
Makaronowe muszelki ugotowane al dente napełniam farszem i układam na sosie w naczyniu. Całość wędruje do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 180 stopni na około 20 minut. Pozostaje powoli nakryć do stołu i jeść. Maluch choć Mama znów makaron zrobiła :)
| Włoskie muszelki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz